In gesprek met...... WijkLink-ambassadeur Karlijn

De WijkLink-ambassadeurs, wie zijn dat nou eigenlijk? Inmiddels zijn er aardig wat zorginstellingen en (onderwijs)-organisaties aangesloten bij WijkLink. Elke aangesloten organisatie heeft één of meerdere actieve ambassadeur(s). Karlijn Hengeveld is zo’n ambassadeur. Ze werkt met veel plezier als wijkverpleeg-kundige bij Azora, een zorgorganisatie uit de Achterhoek. We spraken Karlijn over haar waardevolle werk in de zorg. En over Noaberschap, het dichtbij zijn en elkaar helpen. Want dat is erg belangrijk, als werkende in de zorg, vindt Karlijn.

Spin in het web

“Als wijkverpleegkundige weet je nooit wat de dag gaat brengen. Het is een divers beroep. Je verzorgt cliënten, maar je bent zeker ook achter de schermen bezig. Als een spin in het web zorg je dat de juiste mensen met elkaar in contact komen. Ook moet je naast kennis over ziektebeelden en wet- en regelgeving hebben. Dat alles samen, de afwisseling, vind ik zo leuk aan mijn werk.”

 

Noaberschap

 

“De organisatie waar ik werk, Azora, is nog een relatief kleine organisatie op het gebied van thuiszorg.  Niet veel mensen weten dat wij ook thuiszorg leveren. De reacties zijn dan ook erg leuk als ze merken dat we dat ook doen. Ik vind het ook echt belangrijk dat ik mezelf en onze organisatie hierin op de kaart zet. Dat is soms best lastig, maar daarin groeien en mezelf ontwikkelen, vind ik erg leuk. Azora staat voor ‘Noaberschap’, dichtbij zijn en elkaar helpen. Dat vinden mensen in de achterhoek erg belangrijk.”

 

“Noaberschap - dichtbij zijn en elkaar helpen – 

dat vinden wij belangrijk in de Achterhoek”

 

Hoge werkdruk

“De werkdruk in de zorg is hoog. Er is heel veel vraag naar nieuwe collega’s, de psychische problematieken in de thuiszorg nemen toe en de chronische zorg wordt ook steeds meer. Wet- en regelgeving veranderen en daardoor ervaar ik ook dat de werkdruk omhoog gaat. Dit alles komt de zorg voor cliënten vaak niet ten goede. Ik denk ook dat de zorg toch nog altijd een wat stoffig imago heeft. Anderen denken dat je alleen maar mensen wast. Dat is zeker niet het geval. Je moet echt zoveel meer dan dat kunnen. Dat meer kunnen, levert ook weer werkdruk op.”

 

Waardevol werk

“Maar naast de werkdruk, vind ik mijn werk juist erg waardevol. Ik heb meerdere malen een cliënt mogen begeleiden tijdens het sterven. Dit vind ik één van de mooie dingen aan mijn beroep, dat je echt wat voor iemand kan betekenen op het moment dat hij of zij het meest kwetsbaar is. Dat is soms emotioneel, maar natuurlijk zijn er ook genoeg momenten waarbij je samen hard kunt lachen. Een mevrouw zei eens tegen mij, in dialect: ‘ik mot nog noar de tuut’n toe’. Ik keek mevrouw met grote ogen aan en bleef stil. Samen begonnen we toen keihard te lachen. Ze had wel door dat ik totáál niet wist waar ze het over had. Inmiddels weet ik het!”

 

“Ik vind het mooi om wat te kunnen betekenen 

voor mensen in hun laatste levensfase, als ze het meest kwetsbaar zijn”

 

Mijzelf specialiseren

“Ik ben een ambitieuze verpleegkundige. In de toekomst wil ik graag nog een vervolgopleiding doen. Een opleiding voor verpleegkundig specialist of juist een hele andere kant op, bijvoorbeeld werken als kinder- of oncologie verpleegkundige, dat lijkt mij heel mooi. Mijn interesse is erg breed. Voor nu ben ik erg blij met het werk dat ik nu heb.”

 

Ga terug naar het interview-overzicht.


Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.