In gesprek met...... WijkLink-ambassadeur Lia

De WijkLink-ambassadeurs, wie zijn dat nou eigenlijk? Inmiddels zijn er aardig wat zorginstellingen en (onderwijs)-organisaties aangesloten bij WijkLink. Elke aangesloten organisatie heeft één of meerdere actieve ambassadeur(s). Lia Oesterholt is zo’n ambassadeur. Ze werkt met veel plezier als docent Verpleegkunde bij het Graafschap College, in Doetinchem. We spraken Lia over haar waardevolle werk in het onderwijs, over het imago van de zorg en elkaar ‘echt zien’. Want dat laatste is vooral erg belangrijk als verpleegkundige, vindt Lia.

Van beroepspraktijk naar beroepsonderwijs

“Na 35 jaar, waarin ik binnen verschillende branches in de gezondheidszorg, mijn ervaringen heb opgedaan in de beroepspraktijk, ben ik overgestapt naar het beroepsonderwijs. Inmiddels werk ik alweer 12 jaar als docent Verpleegkunde op het Graafschap College. De eerste jaren werkte ik nog één dag per week in de praktijk. Dat doe ik nu niet meer. De afgelopen tijd heb ik vooral workshops gegeven en mensen gecoacht over ouderenzorg (VVT) en revalidatie.”    

 

Ontmoeten en van elkaar leren

“Eén middag in de week werk ik in Lochem in het Wijkleercentrum (Hoge Weide, een locatie van SZMK). Dit is een nieuwe onderwijsvorm, die ikzelf heel inspirerend vind: het leren van de student en de vraag uit de praktijk komen hier samen. Alle studenten die vanuit het Graafschap College stage lopen in het postcodegebied van Lochem, leren van én met elkaar, ook interprofessioneel.  Studenten van andere ROC’s en HBO instellingen kunnen ook aansluiten. Naast dat ze dus stage in een instelling of een organisatie lopen, zien ze elkaar 4 uur per week. Als wijkdocent ondersteun ik bij het werken aan praktijkopdrachten en organiseer ik intervisie- of themabijeenkomsten. Samen met de studenten. Ik heb een signalerende rol in het proces dat de studenten doorlopen. Ook onderhoud ik als wijkdocent het contact met de praktijkopleider. Ik vind het belangrijk dat ik als docent dichtbij de praktijk sta. Dat kan op deze manier.” 

  

“Ik vind het belangrijk dat

ik als docent dichtbij de praktijk sta”

 

 Imago van de ouderenzorg

“Het docentschap is een mooi vak. Door de toenemende vergrijzing groeit de vraag naar mbo-beroepen. Een baangarantie is volgens mij niet genoeg. ‘Er moet echt iets gebeuren aan het imago van de ouderenzorg. Daar ligt voor onze een grote uitdaging’, hoor je vaak. Het is fijn dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen. In de media lees je vaak wat er misgaat in de zorg. Binnen het onderwijs wil ik juist aandacht hebben voor alles wat goed gaat in de zorg.” 

 

 

 

“In de media lees je vaak wat er misgaat in de zorg. Binnen het onderwijs wil ik juist aandacht hebben voor alles wat goed gaat in de zorg”

De ander zien

“En er gaat veel goed! Ik vind het erg interessant om te zien hoe mijn BBL-studenten nieuwe ontwikkelingen inpassen in hun levens-en werkervaringen. Een leven lang leren, dat is tegenwoordig een actueel thema. Ik probeer mijn studenten dat mee te geven. Dat het niet ophoudt wanneer de opleiding is afgerond, maar dat ze blijven reflecteren op hun handelen en open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Alleen dan kunnen ze blijven groeien. Als verpleegkundige is dat extra belangrijk, vind ik, want we leven in een wereld waarin de maatschappelijke ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Neem zorg op afstand, e-health en het toepassen van evidence-based zorg, bijvoorbeeld. Hierin moet je up to date blijven. Als docent leer ik dan ook elke dag van mijn studenten. Ze zijn een spiegel voor mijzelf en ze inspireren me. Bij BOL-studenten sta je als docent aan de basis van hun toekomst. Ik vind het mooi dat ik hieraan een bijdrage kan leveren. Dat ik zie wat ze kunnen en dat ze groeien in wie ze zijn en in alles wat ze leren en doen. Ik wil al mijn studenten meegeven dat een glimlach of een schouderklop geen tijd kost. Het geeft de ander het gevoel gezien te worden. En dat is zo belangrijk in ons zorgvak.”

 

Ga terug naar het interview-overzicht.


Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.