In gesprek met...... WijkLink-ambassadeur Carla

De WijkLink-ambassadeurs, wie zijn dat nou eigenlijk? Inmiddels zijn er aardig wat zorginstellingen en (onderwijs)-organisaties aangesloten bij WijkLink. Elke aangesloten organisatie heeft één of meerdere actieve ambassadeur(s). Carla Heuzels is zo’n ambassadeur. Carla werkt als GRZ verpleegkundige bij Livio. We spraken Carla over waardevolle zorg en de mooie momenten die zij meemaakt in haar werk.

Waardevolle zorg

“Bij Livio geloven we in waardevolle zorg. Wij vinden dat de persoonlijke keuzes van de cliënt en de eigen regie daarbij centraal staan. We zetten in op het welzijn en welbevinden van onze cliënten. Hierbij gaan we altijd uit van wat wél kan en niet van wat niet meer kan. Die positieve benadering vind ik mooi, ik denk dat wij hierdoor in staat zijn betere zorg te leveren. En dat we daarnaast bij kunnen dragen aan meer levensgeluk van onze cliënten.”

 

Werken op de GRZ-afdeling

“Ik werk op afdeling de Pendel, één van de twee GRZ afdelingen van Livio, in het Wiedenbroek in Haaksbergen. Ik vind mijn functie als verpleegkundige op de GRZ afdeling zeer afwisselend en uitdagend. Naast de ‘zorg aan het bed’, coördineer ik ook de zorg voor- en met een aantal zorgvragers als EVV’er. Ik doe opnames, regel ontslagen en woon MDO’s bij. Ook schuif ik bij familiegesprekken en arts-visites aan. Er zijn verschillende teamrollen op onze afdeling. Ik ben teamrolhouder ‘kwaliteit’ en aanspreekpersoon ‘hygiëne en infectiepreventie’. Wat ik goed vind is dat we stagiaires van verschillende niveaus op de afdeling hebben. zij leren van ons, maar wij leren ook zeker van de stagiaires.”

 

 

 “Verpleegsters met van die mooie witte uniformen, die vond ik vroeger super interessant.

Zij zagen er zo belangrijk uit, dat wilde ik ook”

 

 Zorgen voor

“Verpleegsters met van die mooie witte uniformen, die vond ik vroeger super interessant. Zij zagen er zo belangrijk uit, dat wilde ik ook. Na een stage in een verpleeghuis wist ik zeker dat ‘het zorgen voor’ heel goed bij mij past. Ik maak zoveel mooie momenten in mijn werk mee. Afgelopen december bijvoorbeeld, toen werd bij ons - vlak voor de kerst - een 93 jarige heer opgenomen. Hij was gevallen, nadat hij zijn vrouw van 92 jaar bezocht had die op een revalidatie-afdeling in Enschede lag. De zoon van het echtpaar heeft toen met de zorgverzekeraar kunnen regelen dat mevrouw ook bij ons opgenomen mocht worden. Ze konden weer samen zijn. De dag voor kerst werd mevrouw bij ons opgenomen en tijdens het intakegesprek zit het echtpaar hand in hand. Echt heel aandoenlijk om te zien. Tijdens het gesprek geeft meneer aan dat hij er al over nagedacht heeft hoe we de bedden het beste neer kunnen zetten: schuin tegenover elkaar, want dan kunnen ze elkaar nog zien als ze op bed liggen. Net als thuis. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb ze op bed geholpen. En daar liggen ze dan, helemaal tevreden - hand in hand - met een glimlach van oor tot oor. Zo blij dat ze weer bij elkaar zijn en samen kerst kunnen vieren. Nu ik het vertel, krijg ik weer het blije, tevreden gevoel wat ik die middag ook had. Daar doe je het toch voor!”

 

Schouders eronder

“Bij ons op de afdeling is de werkdruk wisselend. Dat heeft te maken met het aantal cliënten en de zorgzwaarte van het moment. We zijn als team flexibel en passen de uren die we mogen inzetten aan wanneer dit nodig is. Natuurlijk vind ik dat we wel wat meer handen kunnen gebruiken, maar of er dat ooit nog van komt? Daar kun je in blijven hangen, het feit dat we een tekort aan mensen hebben, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben meer het type van ‘schouders eronder’. Daarom vind ik het belangrijk om als team te kijken naar wat er mogelijk is. Je hoeft het immers niet alleen te doen. Samen kijken hoe je de beschikbare uren zo efficiënt mogelijk kunt inzetten. Een positieve instelling is daarbij naar mijn idee van groot belang. Je moet, naar mijn idee, in oplossingen denken en als team met elkaar in gesprek blijven.”

 

“Als team moet je in oplossingen denken 

en met elkaar in gesprek blijven”

Ideeën genoeg

“Ik loop al heel wat jaren mee in zorgland en ondanks mijn 58 jaar zie ik nog lang niet uit naar mijn pensioen. Ik vind het werken in de zorg nog steeds fantastisch. Er zijn altijd wel zaken waar ik enthousiast van word. De zelfsturing binnen ons team is nog volop in ontwikkeling, hier denk ik graag in mee. Naar mijn idee kunnen we de GRZ-afdeling binnen Livio nog verbeteren en verder ontwikkelen. Dat vind ik echt een uitdaging en daar wil ik me graag voor inzetten. Ik heb ideeën genoeg. Dus als het aan mij ligt kan ik op de GRZ nog wel even verder!”

 

Ga terug naar het interview-overzicht.


Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.