In gesprek met....... Geke Odink

 

 

Geke Odink is één van onze workshopleiders tijdens de Themamiddag Palliatieve Zorg. Ze geeft de workshop ‘Mantelzorg en Palliatieve Zorg’. Als docent is zij betrokken bij de minor Palliatieve Zorg. Binnen deze minor is er aandacht voor zowel zorgvragers als mantelzorgers. Wij spraken Geke over wat de mantelzorg en mantelzorgondersteuning voor een bepaalde groep zorgvragers zo specifiek maakt en wat van belang is binnen de palliatieve fase.

 

Aandacht voor de mantelzorger

“Ik ben nauw betrokken bij de minor Palliatieve Zorg. Samen met een collega verzorg ik de weken waarin het gaat over palliatieve zorgverlening aan de geriatrische zorgvrager en de zorgvrager met een vorm van dementie. Daarbij heb ik specifiek aandacht voor de mantelzorger. Ook begeleid ik de studenten bij literatuurstudie. De studenten schrijven een artikel waarbij een interventie binnen de palliatieve zorg kritisch wordt benaderd. De studenten kunnen hierbij hun onderzoekende houding laten zien en verder ontwikkelen.”

 

Samenwerking met de mantelzorgers

“Ik merk dat studenten zoekende zijn naar handvatten om in gesprek te gaan met de mantelzorger. Ze horen graag meer over wat de mantelzorg en mantelzorgondersteuning voor een bepaalde groep zorgvragers zo specifiek maakt en wat van belang is binnen de palliatieve fase. Ze maken graag kennis met verschillende meetinstrumenten voor het vaststellen van overbelasting en het in kaart brengen van het zorgnetwerk en mantelzorgnetwerk.”

 

De rollen van een mantelzorger

“Binnen de verpleegkundige zorg is het van belang om af te stemmen op de behoeften en rollen van de mantelzorger. De verpleegkundige werkt samen met de mantelzorger, maar de mantelzorger kan ook hulpvrager zijn. Dit houdt in dat de verpleegkundige ondersteuning biedt waar nodig. Ook is het belangrijk om de mantelzorger te respecteren en te waarderen als expert binnen de eigen zorgsituatie. Oog hebben voor de relatie tussen mantelzorger en zorgvrager, hoort daar ook bij. Het invullen van de verschillende rollen kan veranderen door het beloop van het ziekteproces. Binnen de palliatieve fase is het essentieel om aandacht voor deze rollen te hebben en samen met zorgvrager, mantelzorger/naaste en professional(s) te anticiperen op de gewenste invulling van de zorg.”

 

Overbelasting

“Mantelzorg wordt vanuit een al bestaande relatie met de zorgvrager gegeven. De vanzelfsprekendheid om de zorg te geven en het toenemen van de zorgzwaarte kan geleidelijk gaan. Binnen de palliatieve fase zijn er risicofactoren die het risico op overbelasting vergroten. Denk bijvoorbeeld aan omstandigheden die samenhangen met het ziektebeloop, zoals het omgaan met symptomen die al dan niet goed onder controle zijn. Het is werkelijk belangrijk dat de verpleegkundige aandacht heeft voor het zelfmanagement van de zorgvrager en de mantelzorger.  Ook is het van belang dat de mantelzorger ondersteund wordt bij het bewust worden van eigen grenzen en het vinden of behouden van de balans.”

 

De workshop op 20 november

“Tijdens de workshop is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het daadwerkelijk oefenen om in gesprek te gaan met de mantelzorger. Dit doen we met rollenspellen. Ik zie uit naar de ontmoeting met de deelnemers van mijn workshop; dat we samen het belang van aandacht voor de mantelzorger binnen de palliatieve fase mogen ervaren, dat we elkaar inspireren en de mantelzorgondersteuning meer vorm kunnen geven!” 

 

Meer weten over palliatieve zorg en mantelzorg? Je vindt hier meer informatie.

 

Ga terug naar het interview-overzicht. 


Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.