In gesprek met....... Marjolein van der Waal

 

Marjolein van der Waal is één van onze workshopleiders tijdens de Themamiddag Palliatieve Zorg. Samen met Berdine Koekoek geeft zij de workshop “Bewustwording palliatieve fase in relatie tot zorgpad”. Marjolein werkt 20 uur per week als verpleegkundige Palliatieve Zorg bij thuiszorgorganisatie Vérian en is onderdeel van het cluster Palliatieve Zorg: een specialistisch cluster dat ze momenteel vorm aan het geven zijn binnen hun organisatie. We spraken Marjolein over hoe zij in haar werk de kwaliteit van leven en sterven, samen met haar cliënten, verbetert.

 

Vroegtijdig begeleiden

“Wat ik vooral interessant aan mijn werk vind, is dat wij nu veel eerder betrokken worden in het ziekteproces van de cliënt. De behandelend arts markeert de cliënt als palliatief. En op dat moment kunnen wij een huisbezoek plannen bij de cliënt. We begeleiden de cliënt dus vroegtijdig in zijn of haar zorgpad. Veel eerder dan voorheen het geval was. Wij doen dit natuurlijk alleen als de cliënt zelf en hun naasten daar behoefte aan hebben. De hulpvraag van de cliënt en hun naasten is hierin het belangrijkste.”

 

Sterven doe je maar éénmaal

“Als verpleegkundige Palliatieve Zorg hopen wij een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven en sterven. We proberen te voorkomen dat mensen overvallen worden door “problemen” die in eens voor handen zijn. Daarom bespreken we bepaalde onderwerpen in een vroeg stadium, zodat we situaties vóór zijn. Denk hierbij aan een onnodige opname, omdat het beleid voor een cliënt of hun ondersteuners niet helder is. Of bijvoorbeeld de plek van overlijden. Sterven doe je maar éénmaal. Dit kan niet meer over gedaan worden. Dus het is mooi als we samen kijken wat de wensen zijn. Dat clienten kunnen overlijden op de plek die ze willen en niet in het ziekenhuis, bijvoorbeeld.”

 

Opleiding Verpleegkundige Palliatieve Zorg

“In onze regio zit veel energie ten aanzien van palliatieve zorg. Er zijn actieve en gedreven huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundigen die samen de palliatieve zorg naar een hoger plan willen brengen. Daarom hebben wij sinds 2015 met elkaar gewerkt aan een Transmuraal Zorgpad Palliatieve Zorg, waarin beschreven staat wat zorgverleners in deze regio belangrijk vinden. Tijdens de ontwikkeling van het zorgpad ontstond de behoefte om Post HBO opgeleide verpleegkundigen een rol te geven in het vroegtijdig bespreken van wensen en behoeften van mensen die ongeneeslijk ziek zijn (en hun naasten). Dit kan ook als er nog geen lichamelijke zorg nodig is. Deze verpleegkundige bezoekt de patiënt thuis en biedt persoonlijke ondersteuning op basis van vragen en wensen die met de levenssituatie te maken hebben. Indien nodig verwijst hij of zij de weg naar aanvullende zorg of hulpverlening. De verpleegkundige heeft nauw contact met huisarts.”

 

De workshop op 20 november

“De voorbereiding van onze workshop is in volle gang. Ik geef de workshop samen met netwerkcoördinator Berdine Koekoek. Tijdens de workshop zullen we aandacht besteden aan het Transmuraal Zorgpad Oost Veluwe. Hoe ziet dat eruit en hoe werkt het? We geven aandacht aan de functie van Palliatief Verpleegkundige: wat kom je tegen in de praktijk? Welke vragen krijgen je tijdens je werk? En wat is dat eigenlijk, goede Palliatieve Zorg?”

 

Meer weten? Je vindt hier alle informatie over het transmurale zorgpad palliatieve zorg. 

 

Ga terug naar het interview-overzicht.


Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.