Saxion docent Rolf Egberink traint ziekenhuismedewerkers in coronatijd

Rolf Egberink is docent bij de Academie voor Gezondheidszorg op hogeschool Saxion. Daarvoor heeft hij onder andere ook bij het Medisch Spectrum Twente (MST) gewerkt op de spoedeisende hulp. Momenteel traint hij ziekenhuismedewerkers samen met collega’s van ROC Twente en instructeurs van het MST.

Rolf Egberink en zijn collega Resi Olde Olthof

Rolf, kan je iets vertellen over hoe jullie betrokken zijn geraakt bij deze training? 

“Ik heb altijd een link gehouden met MST en ben op dit moment ook stagedocent in het MST voor verpleegkunde. De Medical School van het MST heeft een “skills-lab”, een vaardigheidslab waar medewerkers training krijgen in veel voorkomende handelingen. Het MST zag een grote toestroom van mensen die in deze tijd terugkeerden naar de zorg, of die vanuit een andere afdeling komen en zich nu willen inzetten op een corona-afdeling. De Medical School van het MST wil deze mensen ondersteunen op hun vaardigheidslab, zodat zij bepaalde vaardigheden weer even kunnen opfrissen of kunnen aanleren. Op deze manier zijn ze weer inzetbaar zijn op de afdeling als verpleegkundige. Het MST heeft ons benaderd met de vraag of we ze daarbij konden ondersteunen.”

 

Wie zijn de mensen die deze trainingen gaan doen? 

“Dit zijn mensen die zijn teruggekeerd naar de zorg of overstappen van andere afdelingen. Gisteren waren er bijvoorbeeld deelnemers die eigenlijk al met pensioen waren en nu weer terug komen als verpleegkundige. Zij werkten bijvoorbeeld op de polikliniek van urologie en hebben veel ervaring opgedaan met specifieke handelingen, zoals het inbrengen van een katheter. Maar het aanbrengen van een infuus of het gebruiken van een infuuspomp is voor hen al wat langer geleden. Materialen veranderen natuurlijk ook in de loop van de tijd. Dus die hebben weer even opgefrist hoe dat ook alweer zat.

 

En ook krijg je mensen die normaal gesproken binnen een andere afdeling werken en die nu “buddy” worden op de intensive care. Als buddy word je gekoppeld aan een verpleegkundige van de afdeling. Deze blijft de verantwoordelijkheid dragen en kent de afdeling goed. Maar er zijn gewoon heel veel handen nodig. Van deze nieuwkomers worden vaak andere vaardigheden verwacht dan ze gewend zijn in hun eigen functie. Dus dat is eigenlijk de doelgroep. Daarnaast hebben we ook gezien dat studenten (stagiaires van ons en van het mbo verpleegkunde) nu ook meteen gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid om ook hun vaardigheden weer even te oefenen. Dus dat was een prettige bijkomstigheid.

 

De bereidheid om te helpen is heel groot. Je ziet dat mensen heel graag willen helpen. Bijvoorbeeld ook mensen van een andere afdeling die zeggen: “we hebben nu geen andere patiënten, dus als ik ergens anders kan helpen dan wil ik dat heel graag doen”. En voor hun eigen gemoedsrust en zelfvertrouwen willen ze dan graag die vaardigheden oefenen. En daar is dit een perfecte mogelijkheid voor.”

 

In de huidige corona-tijd, met allerlei restricties op het gebied van afstand houden, lijkt me het trainen van vaardigheden best lastig. Hoe doen jullie dat? 

“Het is allemaal heel strikt geregeld. Deelnemers kunnen zich online aanmelden. Per uur worden er maximaal tien nieuwe deelnemers toegelaten op de afdeling. Dit is een gang in het oude ziekenhuisgebouw aan de Haaksbergerstraat. Hier zijn oude patiëntenkamers ingericht als lesruimte, zogenaamde “vaardigheidsstations”. In totaal zijn er elf van deze stations ingericht met hulpmiddelen en een trainer.

Deelnemers melden zich vooraan bij de afdeling voor een check-in, waar ze kunnen bespreken wat ze willen leren en bij welke vaardigheidsstations ze naar binnen willen. Vervolgens staan overal in de gangen lijnen geplakt van anderhalve meter, om goed de juiste afstand te kunnen houden. Eenmaal binnen in een vaardigheidsstation mogen maximaal drie personen tegelijk aanwezig zijn. Dus een trainer met maximaal twee deelnemers. Op deze manier gaan deelnemers gewoon het rondje langs.

 

Er zijn altijd opleidingsfunctionarissen van het MST aanwezig, die hebben de regie. Zij zorgen er ook voor dat iedereen zich netjes aan de regels houdt. Voor elk vaardigheidsstation hangt een pompje met desinfectans. Er wordt van je verwacht dat je netjes je handen desinfecteert voordat je naar binnen gaat. En binnen moet iedereen anderhalve meter afstand houden. Ook tijdens het oefenen, dat wordt echt strikt nageleefd. En dan kan je eigenlijk nog steeds heel goed vaardigheden oefenen.”

 

Wat blijft je bij aan deze trainingen? 

“Wat ik heel mooi vind, is dat in dit soort crisistijd allerlei dingen mogelijk zijn die normaal niet denkbaar lijken. Ik vind het echt bijzonder, dat we nu samen met docenten van het MBO en met instructeurs van de Medical School van MST invulling geven aan vaardigheidsonderwijs. Dit is dus gewoon mogelijk en waarom zouden we dat straks ook niet gewoon doen? Door dichter met de praktijk samen te werken leren we heel veel van elkaar en kunnen we ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ik denk dat we dit moeten vasthouden en straks niet moeten overgaan tot de orde van de dag. Misschien zouden we dit soort carrousels in de toekomst ook kunnen inrichten op Saxion, bijvoorbeeld voor zorgprofessionals uit de wijk of de ouderenzorg. Dat lijkt me heel mooi!”

 

 

 

 

 

Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.