WijkLink Themamiddag: Ertoe doen!

Betekenisvolle zorg voor je cliënt én voor jezelf vanuit de visie van Positieve Gezondheid

Doe jij ertoe? Het gevoel van betekenis te zijn voor iemand anders of voor de maatschappij geeft zin aan je leven én positieve energie. Iemand zit op jou te wachten en vindt het belangrijk dat jij er bent. Dit gevoel is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Hoe zit dat bij jou? Voel jij je van betekenis voor je cliënten, collega’s en jezelf? En hoe zit dat als je ziek bent?  

 

 Op donderdagmiddag 14 april organiseert WijkLink in samenwerking met het lectoraat Smart Health de Themamiddag Ertoe doen! Betekenisvolle zorg voor je cliënt én voor jezelf vanuit de visie van Positieve Gezondheid. Een middag vol inspirerende lezingen, goede voorbeelden en mogelijkheid voor ontmoeting onder leiding van dagvoorzitter Margreet Twijnstra. 

 

Zoals je van WijkLink kan verwachten is er ook voldoende tijd om te netwerken en elkaar ontmoeten. We richten hiervoor een fysieke én online inspiratiemarkt in waarin diverse organisaties hun best practices met ons delen.  Klik hier voor het volledige programma.


Deze themamiddag is geaccrediteerd door V&VN. Door deel te nemen kan je 3 accreditatiepunten behalen. 


Wanneer:

Donderdag 14 april tussen 13.30 en 17.00


Waar:

Saxion hogeschool Deventer én online te volgen


Kosten: 

Gratis


Aanmelden:

Aanmelden is helaas niet meer mogelijkSprekers

Inleiding: Positieve gezondheid, een brede blik

Sandra van Hogen-Koster

 

De middag wordt geopend door Sandra van Hogen-Koster, de Lector Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap van Hogeschool Saxion. Met behulp van inspirerende voorbeelden laat ze zien wat de benadering van Positieve Gezondheid kan betekenen voor de patiënt, maar ook voor jouzelf als gezondheidsprofessional. 


Themasessie 1: Gezien en gevoeld worden

Noëlle Sant

 

Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeftes van ieder mens. Tijdens corona werd dit heel duidelijk, niet voor niets spraken we over ‘huidhonger’. De vervulling van de behoefte aan intimiteit en seksualiteit draagt bij aan de kwaliteit van leven, óók in het verpleeghuis. Noëlle Sant (kennismanager bij Vilans) laat in deze themasessie zien hoe je kan focussen op de positieve effecten in plaats van te wachten tot er ‘problemen’ ontstaan. Want, hoe zit dat eigenlijk met seksualiteit en intimiteit bij het ouder worden? En ben je je bewust van je eigen houding en die van je collega’s? Tot slot gaat ze in op enkele mooie voorbeelden van hoe je het gesprek aan kan gaan.


Themasessie 2: Betekenisvolle zorg in de laatste levensfase

Coosje Meerveld en Helma Siegelaar

 

Palliatieve zorg is bij uitstek een voorbeeld waarbij het zien van ‘de mens achter de cliënt’ hét verschil kan maken voor iemand die levensbedreigend ziek of kwetsbaar is. Coosje Meerveld (Geestelijk Verzorger) en Helma Siegelaar (Verpleegkundige Palliatieve Zorg) nemen je aan de hand van een praktijkcasus mee in de wijze waarop zij Positieve Gezondheid inzetten om levensvragen naar boven te halen en bijzondere gesprekken op gang brengen die veel verder reiken dan de klachten en de pijn. 

Ze gaan in op vragen als: hoe kan je professionele nabijheid creëren en de ander blijven zien? Hoe ga je om met levensvragen en kan de laatste levensfase betekenisvol worden gemaakt? 


Themasessie 3: Natuur en gezondheid in de praktijk

Karin Dijkstra en Rosanne Steensma

 

Hoe kan de omgeving, met natuurlijk groen, bijdragen aan de gezondheid en welzijn van je patiënt? We weten het ondertussen: dagelijks een ‘ommetje’ maken in de natuur is goed voor ons. Een natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat we meer bewegen en minder stress, angst of pijn ervaren. Maar hoe zet je deze gezonde werking van natuur in tijdens je dagelijkse werk?  Karin Dijkstra, Lector Gezondheidsbevordering in de leefomgeving en Rosanne Steensma, onderzoeker ‘Green for care’ en voormalig wijkverpleegkundige geven praktische voorbeelden uit de wijk én de intramurale zorg.

 


Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.