Aan het werk als verpleegkundige in Tanzania: een interview met HBO-V student Daimy Kogelman

 

Daimy is student HBO-V in Deventer. Als afgestudeerd MBO-V-er en verpleegkundige bij Zorggroep Raalte, op de gesloten PG-afdeling, wilde ze haar blik verruimen. Het liefste op een bijzondere plek in de wereld. Toen de mogelijkheid voorbij kwam, ging ze er direct voor. Het werd Tanzania. Inmiddels is Daimy weer terug in Nederland. Ze vertelt ons hoe het was om 3 maanden in dit bijzondere land te wonen en werken als stagiaire.

 

 

Andere culturen ontdekken

“Als klein meisje was ik al geïnteresseerd in andere culturen en dan met name de Afrikaanse. Ik was erg benieuwd hoe deze mensen leven, denken en handelen. Toen ik de kans kreeg om met mijn opleiding HBO-V naar het buitenland te gaan, heb ik daar niet lang over na moeten denken. Dat ging ik zeker doen! De keuze voor Tanzania was ook snel gemaakt. Een mooi land, met veel verschillende culturen en genoeg te doen in mijn vrije tijd. Ik heb vijf maanden bij een gastgezin gewoond en in een ziekenhuis – dat op dertig minuten loopafstand lag - stage gelopen.”

 

Wennen

“Ik vond de eerste week intensief, het was wennen. Ik had veel verplichte dingen die ik moest regelen; voor het eerst naar het ziekenhuis waar ik stage ging lopen, een ander land, een andere cultuur, mensen die je niet kent en ver weg van huis. Het was voor mij dan ook een roes, die eerste week. Ik heb ervaren dat dingen soms anders waren dan ik vooraf verwachtte. Dit heb ik juist als positief ervaren, omdat je veel leert van de situaties waarop je je niet hebt voorbereid. Zo viel me op dat je erg veel wordt aangekeken en dat mensen naar je toekomen voor een praatje. Meestal bedoelen ze dit goed en hebben ze er geen verdere bedoelingen mee.”

 

“Het is heel bijzonder om te mogen werken in een andere cultuur, met andere gewoonten en gebruiken”

 

Reflectie op eigen handelen

“In Tanzania gaat het er anders aan toe dan hier in Nederland. Het was bijvoorbeeld soms lastig om feedback te krijgen. Ik heb dus vooral gereflecteerd op mijn eigen handelen. Maar ook door te kijken of collega’s mijn werk goed vonden en bijvoorbeeld niet over deden, werd mij duidelijk of ik het goed deed. Contact met mijn begeleiders van school in Nederland, had ik via WhatsApp (bellen). Dit werkte goed.”

 

Veel geleerd

“Nu ik weer in Nederland ben, kijk ik met een goed gevoel terug op mijn stage. In Tanzania heb ik dingen geleerd die ik in Nederland nooit had kunnen leren. Het is heel bijzonder om te mogen werken in een andere cultuur, met andere gewoonten en gebruiken. Soms heb ik met verbazing gekeken naar de werkwijze van mijn collega’s. Maar na doorvragen, nagaan waarom ze dingen op een bepaalde manier doen, dacht ik: daarom! De tijd daar was zeker niet altijd makkelijk, maar ik denk er zeker met een lach op mijn gezicht aan terug. Tanzania is prachtig en naast werken is er zoveel te doen!”

 

Wil je meer weten over werken en stage lopen in het buitenland? Stel je vraag aan Daimy (452470@student.saxion.nl) of kijk eens op de website van Do4Africa, de organisatie die stages en vrijwilligerswerk in Afrika organiseert.


Volg ons via sociale media!

WijkLink is ook actief op verschillende sociale media kanalen. Volg ons als je op de hoogte wilt blijven van actueel nieuws uit de zorg en kennis en inspiratie wilt opdoen!


Locatie en contact

WijkLink | M.H.Tromplaan 28 | Postbus 70.000,

7500 KB Enschede

Heb je een vraag? Mail onze Community Manager Lidewij Disbergen Of vul ons contactformulier in.